Expertise

Ik houd van mijn vak. Van cello spelen, mooie instrumenten en van samenwerken met cellisten. Daarnaast zie ik het ook als taak van mij als professional om mijn vakkennis en ervaring over te dragen aan nieuwe generaties muzikanten. En dat doe ik met veel plezier.

Celloles bij Mirjam Daalmans, celliste en docente

Kennisoverdracht in de vorm van celloles

In het kader van enthousiasmerende kennisoverdracht verzorg ik o.a. workshops. Bijvoorbeeld op basisscholen en muziekscholen en op evenementen als de Cello Biënnale. Daarnaast heb ik een bloeiende lespraktijk, sinds 1995. Ik werk met leerlingen uit heel Nederland. De officiële website van mijn cello lespraktijk vind je hier: Celloklas.nl

organisatie kinderconcert cello lespraktijk Mirjam Daalmans
Organisatie en presentatie van een speciaal kinderconcert, met de cello in de hoofdrol

Celloles aan specifieke doelgroepen

Door de combinatie van veel geduld en gedrevenheid lukt het mij om ook mensen met bepaalde beperkingen celloles te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vormen van hypermobiliteit of autisme. Ook heb ik gewerkt als docent ‘Muziek op schoot’, speciaal voor ouders met heel jonge kinderen.

Cello- en chrottaLes voor muziektherapeuten

Onder mijn leerlingen heb ik ook studenten aan de opleiding muziektherapie. Een aantal van hen krijgt les op een door hen zelf gebouwde chrotta. Een chrotta is een strijkinstrument, vergelijkbaar met een cello. Het is speciaal voor de therapie ontwikkeld en gemakkelijk te bespelen. De chrotta heeft een sterke, warme klank die lang doorklinkt.

Binnen de muziektherapie wordt de chrotta vaak ook lichaamsgericht ingezet, bijvoorbeeld door met het instrument tegen het lichaam aan te spelen of door de voeten of handen tegen de klankkast te leggen terwijl er wordt gespeeld. Veel mensen ervaren de klanken intens in hun lichaam. Vooral de lagere tonen kunnen als een warm bad of als een innerlijke massage ervaren worden. Mensen die hun emoties ervaren als afgevlakt, kunnen weer leren voelen dankzij deze therapie.

Vakkennis in de vorm van E-books

Ik heb twee uitgebreide e-books geschreven. De eerste over de aanschaf van een cello: Cello Koop Tips (28 pagina’s). In dit e-book geef ik uitgebreid antwoord op de vraag waar je zoal op moet letten als je op zoek bent naar een goede en passende cello voor jezelf of voor je dochter of zoon. Ik leer je in dit boek hoe je het kaf van het koren kunt scheiden.

Ik schreef ook een e-book over cellosnaren. Hier heb ik ongeveer een jaar aan gewerkt: Cello Snarenwijzer (180 pagina’s). Een e-book, geheel gewijd aan cellosnaren. Met alles wat je wilt weten over de invloed van snaren op de klank van je cello. En een antwoord op de vraag: Waar moet je allemaal op letten als je op zoek bent naar een mooie set snaren voor je cello?

Cello tips Magazine

Ik maakte twee magazines speciaal voor cellisten. Met inspirerende tips en verhalen over de cello en het cello spelen. In het eerste magazine met als thema ‘klank kleuren’ vind je onder andere een survivalkit voor cellisten en een artikel over cello snaren. Maar ook studietips. En in het midden een (zeer gewilde) poster met het cello noten overzicht. Vooral beginnende cellisten en cellodocenten waarderen deze speciale en eenmalige uitgave enorm.

Het tweede magazine kwam uit in 2022 (tijdens de Cello Biënnale in Amsterdam). Dit magazine heeft als thema ‘Na aan het hart’. In dit magazine vind je o.a. een survivalkit voor de elektrische cello en inspirerende verhalen van o.a. Jeroen den Herder, Lenian Benjamins en Elske Tinbergen over hoe en waarom de cello hen na aan het hart gaat. In het midden vind je het cellosnaren overzicht met alle op dat moment verkrijgbare cellosnaren gesorteerd naar klankkleur en -intensiteit.

Snaaradvies en klankoptimalisatie

In de tijd dat ik werkte aan mijn cellosnaren e-book heb ik mezelf gespecialiseerd op het gebied van klankoptimalisatie. Mede-geïnspireerd op het werk van Thomas Meuwissen, de Brusselse luthier die mijn cello speciaal voor mij heeft gebouwd. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar wat de keuze voor cellosnaren voor invloed heeft op het timbre van de cello. En hoe je in het brede aanbod van cellosnaren een weg vindt op zoek naar jouw ideale klankkleur.

Nu deel ik die kennis met cellisten die samen met mij op zoek willen naar hun eigen geluid. Dat doe ik in de vorm van klankoptimalisatie-afspraken met persoonlijk snaaradvies.

De finalisten van het Nationale Celloconcours van 2022 hebben elk een snaaradvies op maat gekregen in de Cellowinkel.

Methodiekontwikkeling

Mede-geïnspireerd door mijn eigen oud-docente Lenian Benjamins werk ik binnen en buiten mijn eigen lespraktijk aan didactische methodiekontwikkeling. Dat doe ik o.a. in de vorm van videoinstructies, één-op-één lessen, workshops en groepslessen. Zo blijf ik ook mijn eigen vakkennis over het cello spelen ontwikkelen.

Ensembleleiding

Met enige regelmaat wordt ik door (amateur)orkesten gevraagd om met cellogroepen aan de slag te gaan met klankontwikkeling en verfijning in samenspel. Ontzettend inspirerend om zo met een groep te kunnen werken.

In- en verkoop van muziekinstrumenten

Ik ben al jaren actief in de muziekwereld en de laatste jaren ook in de ‘muziekhandel’. Zo startte ik met de inkoop en verkoop van kwalitatief goede muziekinstrumenten en toebehoren. Mijn vakkennis en ervaring heb ik gebruikt om te komen tot een mooi assortiment in mijn winkel, met voor elk wat wils.

Daarnaast wordt ik regelmatig gevraagd om cello’s op hun klankkwaliteiten te beoordelen. Het leuke is dat dit iets anders is dan een taxatiewaarde bepalen voor een verzekering of verkoop. Ik laat me graag verrassen door relatief eenvoudige instrumenten die qua klank kunnen concurreren met cello’s die het meervoudige kosten.

Daar waar geld verdiend kan worden en de markt niet heel transparant is, bestaat het risico dat consumenten niet krijgen waar ze voor betalen. Dit geldt zeker voor instrumenten zonder gedocumenteerde of met een ‘vage’ voorgeschiedenis. Dat is voor mij een belangrijke reden om steeds weer recht te doen aan mijn imago binnen de muziekhandel. Dat ik bekend sta als iemand waar men op kan vertrouwen en die transparant is in haar handelen.

Professionele inbedding

logo kunstenbondlogo european string teachers association estaIk ben aangesloten bij de Kunstenbond (voorheen FNV Kiem) en de ESTA (European String Teachers Association).